Studeer met mindmappen: overwin je beperking

Heb je al dan niet een beperking? Het kan steeds nuttig zijn om mindmappen als studiemethode te overwegen. Het is een efficiënte manier om te studeren want het zorgt voor meer overzichtonthouden en concentratie. Wat is mindmappen, hoe kan het je helpen bij het studeren en welke mindmap software is er?

Wat is mindmappen en hoe kan je je beperking overwinnen?

Mindmappen is een methode die onder andere gebruik maakt van overzicht, kernwoorden en kleur. Hierdoor zouden de hersenen beter samenwerken. Het zorgt ook voor meer structuur waardoor het gemakkelijker is om verbanden te zien. Ik heb ook ervaren dat het voor meer inzicht zorgt.

Door mijn beperkingen zoals bovengroep licht mentale beperking en zwakbegaafdheid (IQ 83) heb ik een zwak werkgeheugen. Dit zorgt ervoor dat ik heel moeilijk kan onthouden. Daarnaast kan ik hierdoor de leerstof of kennis ook heel moeilijk terug uit mijn geheugen halen. Ik heb ook een zwakke concentratie, dit valt vooral op bij cognitieve dingen.

Studeren kost me heel veel energie. Ik vind het ook zeer moeilijk om lange en complexe teksten te lezen en te onthouden. Daar word ik enorm moe van. Er mag dan al veel structuur in de tekst zitten, dit helpt me niet aandachtig te houden. Ik heb ook veel kleur nodig, korte zinnen en heel veel aantrekkelijke afbeeldingen die de lange tekst doorbreekt. Hierdoor startte ik mijn mindmap meestal met de slides. Nadien probeerde ik mijn mindmap te begrijpen aan de hand van de cursustekst.

Efficiënt en actief studeren

Dankzij mindmappen en het gebruik van kleurtjes en stiftjes werd ik gemotiveerd om intensief verbanden te leggen tussen de leerstof. Hierdoor werkte mijn kort termijn geheugen minder tegen en was ik heel efficiënt bezig met mijn leerstof. Met gevolg dat ik mijn leerstof beter kon onthouden en reproduceren.

Is het ook iets voor mij?

  • – Heb jij al dan niet moeite met je te concentreren, geheugen, verbanden leggen, het overzicht bewaren, structuur, …?
  • – Heb jij al dan niet een beperking zoals zwakbegaafdheid, …?
  • – Wil je graag visueel leren, efficiënt leren studeren of goede samenvattingen maken van je leerstof?

Mindmappen zou je weleens kunnen helpen. Ik wil toch even vermelden dat mindmappen niet bij iedereen werkt. Maar als je twijfelt of het iets voor jou is, dan zou ik het zeker eens proberen.

Met of zonder Mindmap software

Gratis eMindMaps software

Tijdens mijn bachelor in de voedings- en dieetkunde gebruikte ik de mindmap software eMindMaps van MindJet. Dit programma is gratis te downloaden op de website van Breintrein en is gemakkelijk in gebruik. Een nadeel vind ik dat ik hiermee veel te weinig leerstof op een overzichtelijke manier op mijn blad kon proppen. Het lettertype wordt dan te klein. Hierboven vind je enkele voorbeeld mindmaps.

Betalende iMindMap software

Naar het einde van mijn bachelor, had ik nood aan meer flexibiliteit en heb ik de stap gezet naar de betalende software iMindmap van ThinkBuzan. iMindmap is opgesteld om het maximale uit je hersenen te halen. Deze software gebruik ik nu al jaren en ben ik nog steeds heel tevreden over. Voor mij is dit dan ook de beste beslissing geweest. De software heb ik aangekocht via de Nederlandse website iMindmap. Dit is dezelfde iMindmap software als op Thinkbuzan maar ik vond het gemakkelijker om het hier aan te kopen.

Het voordeel is dat je slechts 1 keer betaald voor je licentie. Enkel als je een recentere versie wil of wil overstappen van de basisversie naar de versie waarmee je meer kan, moet je terug betalen. Met dit programma kan je alle kanten van je papier invullen zodat je veel meer leerstof op je blad kan krijgen. Er zijn ook veel meer mogelijkheden om specifieke leerstof er te laten uitspringen.

Deze betalende software gebruikte ik vanaf mijn laatste vak van mijn opleiding voedings- en dieetkunde en tijdens biomedische wetenschappen. Ik printte de mindmaps zoveel mogelijk in kleur af. Dit is wel heel kostelijk maar het werkt veel beter in kleur voor mij. Ik nam er toch nog mijn kleurtjes en stiftjes bij om nog wat verbanden tussen de leerstof te leggen. En om me beter te kunnen concentreren.  Zelfs op mijn werk pas ik mindmappen toe om overzicht te bewaren.

Hierboven vind je enkele voorbeeld mindmaps. Er is verder heel wat mindmap software beschikbaar maar daarmee heb ik geen ervaring.

Mindmappen zonder software

Je kan ook mindmappen met de hand. Daarvoor heb je een groot blad nodig en stiftjes en kleurtjes. Dit deed ik ook af en toe maar mijn voorkeur ging toch naar een software. Dit  aangezien ik nogal chaotisch ben en steeds wijzigingen wou aanbrengen. Zoals ‘een tak’ van de mindmap aan de andere kant zetten van het blad. Het voordeel is dat je de mindmaps niet hoeft te printen waardoor het veel goedkoper is. Hierboven als voorbeeld een mindmap die ik gemaakt en gebruikt heb om een telefonisch interview te doen over mijn succesverhaal.

Inspiratie en websites over mindmappen

Ben je verder geïnteresseerd in mindmappen? Dan verwijs ik graag door naar onderstaande websites. Je vind hier ook websites die verder beschrijven wat mindmappen is en wat het voordeel ervan is. Eveneens websites die je helpen en begeleiden met mindmapping. Tot slot enkele wetenschappelijke literatuur en verder studeermogelijkheden.

Filmpje over het nut van mindmappen

Mindmappen

Interessante wetenschappelijke literatuur over studeren met een beperking

– Toon Maillard (2013). Studeren met een verstandelijke beperking in het hoger onderwijs. Masterproef in samenwerking met Onze Nieuwe Toekomst.

– Karen Piot (2015). Doorstroom van jongvolwassenen met een beperking naar de arbeidsmarkt of naar het hoger onderwijs. Bachelorproef Odisee.

keyboard_arrow_up